Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang 4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi -
ini adalah resepi ringkas tapi amat memudahkan tambahan untuk ibu, atau wanita bekerjaya.
Resepi yang ingin dikongsikan hari ni cuma Tempe dan Tauhu goreng.
Dengan perapan ini dapat membuatkan tempe dan tuhu tahan lebih lama, malah menyedapkan lagi tempe dan tauhu goreng anda :)
Dengan bahan-bahan mudah ini ternyata tauhu dan tempe goreng ada lebih marvellous!!
Bahan - Bahan:
2 keping Tempe - dipotong nipis
3 ketul Tauhu - dibelah dua
5-6 ulas bawang putih
Sedikit Kunyit
Garam
Sedikit serbuk secukup rasa
Sedikit air
Cara- cara:
- Tumbuk kasar garam,serbuk kunyit, bawang putih, serbuk secukup rasa.
- Tambahkan sedikit air sekadar untuk mencelup tempe.
- Sedikat bekas (tupperware) untuk memerap tempe dan tauhu.
- celupkan tempe dan tauhu, dan disusun dalam bekas untuk memerap. Lebihan air rempah disiram dalam bekas perapan. perap bahan selama 3-4jam sebelum digoreng,
- Tempe dan tauhu yang diperap (belom digoreng) boleh tahan sehingga 2-3hari jika disimpan didalam peti ais.
Comments
Post a Comment