Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang 4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi -
Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.
Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita.
Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family..
Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini..
Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro
Bahan-bahan:
1/2 kg sotong
**siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja.
1 biji bawang besar - di potong kasar
2 biji bawang kecil - dimayang
4 biji bawang putih - dimayang
1/2inci halia - dimayang
1 inci lengkuas - diketuk
2 biji cili hijau besar - hiris kasar
3 biji cili padi - diketuk
1 keping asam keping
Sedikit daun bawang - dipotong kasar
Garam
Gula / perasa
Cara-cara:
Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita.
Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family..
Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini..
Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro
Bahan-bahan:
1/2 kg sotong
**siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja.
1 biji bawang besar - di potong kasar
2 biji bawang kecil - dimayang
4 biji bawang putih - dimayang
1/2inci halia - dimayang
1 inci lengkuas - diketuk
2 biji cili hijau besar - hiris kasar
3 biji cili padi - diketuk
1 keping asam keping
Sedikit daun bawang - dipotong kasar
Garam
Gula / perasa
Cara-cara:
- Tumis bahan yang dimayang bersama bawang besar sehingga separuh garing, masukkan cili hijau dan lengkuas, masak sehingga naik bau.
- Masukkan sotong dan asam keping. Besarkan api, masak sehingga sotong berwarna keputihan, perlahankan api.
- Masukkan daun bawang, garam dan perasa kacau sebentar dan tutup api.
- Sedia untuk dihidang!
Comments
Post a Comment