Skip to main content

Sotong Masak Hitam

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang  4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi -

Sambal Tomato


Sambal tomato adalah salah satu resepi sambal bagi masyarakat jawa - indonesia.
Sedap dimakan dengan ikan goreng, ikan rebus dan ulaman. Selalunya masyarakat jawa tidak menumbuk sambal ini tapi di lenyek di atas 'pelak' sejenis bahan untuk melenyek sambal. seperti gambar di bawah:


tapi untuk anda yang tidak mempunyai 'pelak' boleh sahaja menumbuh ataw melenyek sambal ini didalam lesung batu. tapi awas! kerana texture sambal yang agak berair, awas supaya tidak memercik ke muka ataw ke mata. Selamat Mencuba!!

Resepi mudah ini pasti dapat memikat hati para suami dan ibu mertua :)

Bahan-bahan A - digoreng sehingga lembut (tidak terlalu garing):
5 biji cili merah besar - dipotong 1 inci
8-10 biji cili hijau (cili jari ayam)
6 biji bawang merah kecil - di belah 3
2 biji bawang putih - dibelah 2
1 biji tomato saiz besar

Bahan-bahan B:
Sedikit belacan
Garam
Gula

Cara-Cara:

  1. Gorengkan bahan-bahan A, sehingga lembut dan sedikit garing. (untuk memudahkan proses melenyek bahan)
  2. Didalam 'pelak' / lesung batu, sediakan sedikit belacan, garam dan gula secukup rasa sebelum bahan-bahan yang siap digoreng, dan dilenyek-lenyek sehingga lumat.
  3. sebaiknya bahan-bahan gorengan terus dilenyek setelah diangakat dari minyak, untuk memudahkan proses melenyek kerana bahan-bahan masih panas dan lembut.


Comments

Popular posts from this blog

Sotong Masak Hitam

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang  4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi -

Ayam Penyet Marvellous

Bahan-Bahan : - 1  ekor ayam (Dipotong 4 / 8) Bahan untuk dikisar: 1/2 sudu Jintan manis 1/2 sudu jintan putih 3 sudu besar ketumbar 1 sudu besar serbuk kari ayam 1 sudu besar kunyit serbuk 1/2 sudu serbuk lada putih 3 ulas bawang putih 1 cm halia 1  sudu teh garam 1/2 kiub pati ayam - 1 batang serai diketuk - 1/2 cawan tepung beras - 1 biji telur - Minyak untuk menggoreng Cara-cara: Ayam direbus hingga separuh masak. Dan toskan. Air rebusan disimpan untuk membuat sup.  Ayam yang ditoskan direbuskan pula dengan bahan yang dikisar, pastikan air sekadar menutupi paras ayam. rebus sehingga empuk dan direhatkan sebentar untuk pemerapan bahan-bahan. Angkat ayam, toskan dan pecahkan telur untuk digaulkan bersama ayam. taburkan sedikit tepung beras sebelum digoreng. Goreng sehingga keemasan. Lebihan bahan perapan boleh digunakan untuk membuat rencah rangup dengan cara menggoreng lebihan telur dan bahan perapan. Ganding

Ikan Kering Berempah / Ikan Apel2 (Resepi Bawean)

Resepi diolah dari fb : Aqillah Ismail 1 Kilo ikan Sardin dibelah belakang (dibelah dua) bahan ditumbuk kasar: 2 sudu kecil serbuk kunyit 3 sudu besar biji ketumbar 2 sudu kecil jintan manis 4 ulas bawang putih Garam Gula Serbuk Perasa Air Asam Jawa Cara - cara: 1. Ikan sardine di belah dua, dicuci bersih dan ditoskan 2. tumbuk kasar bahan-bahan yang disediakan, dan di perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. 3. Tambah air asam jawa. 4. Lumurkan ikan dengan bancuhan bahan perasa. 5. Jemur bahan sehingga kering air pada ikan. 6. Ikan digoreng garing. Ikan boleh dimakan bersama nasi panas. Selamat Mencuba!