Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang 4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi -
Sambal tomato adalah salah satu resepi sambal bagi masyarakat jawa - indonesia.
Sedap dimakan dengan ikan goreng, ikan rebus dan ulaman. Selalunya masyarakat jawa tidak menumbuk sambal ini tapi di lenyek di atas 'pelak' sejenis bahan untuk melenyek sambal. seperti gambar di bawah:
tapi untuk anda yang tidak mempunyai 'pelak' boleh sahaja menumbuh ataw melenyek sambal ini didalam lesung batu. tapi awas! kerana texture sambal yang agak berair, awas supaya tidak memercik ke muka ataw ke mata. Selamat Mencuba!!
Resepi mudah ini pasti dapat memikat hati para suami dan ibu mertua :)
Bahan-bahan A - digoreng sehingga lembut (tidak terlalu garing):
5 biji cili merah besar - dipotong 1 inci
8-10 biji cili hijau (cili jari ayam)
6 biji bawang merah kecil - di belah 3
2 biji bawang putih - dibelah 2
1 biji tomato saiz besar
Bahan-bahan B:
Sedikit belacan
Garam
Gula
Cara-Cara:
- Gorengkan bahan-bahan A, sehingga lembut dan sedikit garing. (untuk memudahkan proses melenyek bahan)
- Didalam 'pelak' / lesung batu, sediakan sedikit belacan, garam dan gula secukup rasa sebelum bahan-bahan yang siap digoreng, dan dilenyek-lenyek sehingga lumat.
- sebaiknya bahan-bahan gorengan terus dilenyek setelah diangakat dari minyak, untuk memudahkan proses melenyek kerana bahan-bahan masih panas dan lembut.
Comments
Post a Comment