Skip to main content

Sotong Masak Hitam

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang  4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi -

Ikan Keli Balado – Style Mama Qeylla

Ikan Keli Balado – Style Mama Qeylla
Gambar - sumber google.

Di entri kali ni, kami nak share, resepi ringkas, yang tersangat amat mudah untuk anda sediakan.
Pada penggemar ikan keli, kena cuba masakan ni. Hasil olehan kami, masakan balado ni, kami menggunakan tomato sebagai agen pemasam, dan tidak menggunakan air asam jawa.
Tapi terpulang kepada anda kalau anda sukakan lebih masam boleh tambahkan sedikit air asam.

Memasak ni sebenarnya mudah. Kekangan masa bukan alas an untuk anda tidak masak, sebab kami selalu hanya memperuntukkan masa sejam untuk menyiapkan 2-3 jenis masakan ringkas tapi lengkap.
Mungkin di entri lain, saya akan kongsikan tips untuk memudahkan anda memasak dengan masa yang singkat.
Sebelum tu, mari kita berkongsi resepi Ikan Keli Balado Mama Qeylla;

2-3 ekor ikan keli (saiz L) – di kerat 2inci setiap bahagian.
7 biji cili merah besar
7 biji cabai burung / cili jari ayam
1 biji tomato (sederhana besar)
2 labu bawang besar
3 biji bawang putih
Sedikit belacan (boleh digantikan dengan ikan bilis sekiranya anda tidak makan belacan)
Garam dan Gula.
Minyak untuk menggoreng dan menumis.

Cara:
Ø  Ikan Keli yang dipotong dilumur dengan garam dan kunyit dan di goring sehingga garing.
Ø  Tumbuk kasar / blend kasar cili burung, cili merah, tomato, bawang besar dan bawang putih.
Ø  Tumis bahan yang diblend kasar, tumis dengan api perlahan, sehingga pecah minyak, setelah itu masukkan belacan dan sedikit air, sesuai dengan kepekatan mengikut selera anda,
Ø  Masukkan ikan yang telah digoreng, dan perasakan dengan garam dan gula.

**boleh ditambah bawang besar yang dipotong bulat, bersama dengan ikan yang telah digoreng. Ikut selera anda lah ^^,

Tips untuk menggoreng ikan keli supaya tidak meletup, boleh memasukkan asam keping ke dalam minyak yang menggoreng atau gunakan penutup kuali ketikan menggoreng bagi mengelak percikkan minyak menggoreng.

Selain ikan keli, ikan boleh digantikan dengan apa pun jenis ikan yang anda suka, pada saya, ikan air tawar lebih sesuai dimasak balado, seperti ikan tilapia atau ikan haruan.

Credit to fb Nor Qeylla - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=119821708627002&set=a.119821705293669.1073741830.100017975207927&type=3&theater

Comments

  1. M Resort Casino & Spa Opening Hours | Jackson, MS | Kambi
    M Resort Casino & Spa Opening Hours. Location: Jackson, MS 38664. Phone: 영주 출장안마 846.770.7777, Address: 777 논산 출장안마 Casino Drive, Jackson, 보령 출장마사지 MS 동두천 출장마사지 38664. Website: http://www.marriott.com/. 당진 출장샵

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Sotong Masak Hitam

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang  4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi -

Ayam Penyet Marvellous

Bahan-Bahan : - 1  ekor ayam (Dipotong 4 / 8) Bahan untuk dikisar: 1/2 sudu Jintan manis 1/2 sudu jintan putih 3 sudu besar ketumbar 1 sudu besar serbuk kari ayam 1 sudu besar kunyit serbuk 1/2 sudu serbuk lada putih 3 ulas bawang putih 1 cm halia 1  sudu teh garam 1/2 kiub pati ayam - 1 batang serai diketuk - 1/2 cawan tepung beras - 1 biji telur - Minyak untuk menggoreng Cara-cara: Ayam direbus hingga separuh masak. Dan toskan. Air rebusan disimpan untuk membuat sup.  Ayam yang ditoskan direbuskan pula dengan bahan yang dikisar, pastikan air sekadar menutupi paras ayam. rebus sehingga empuk dan direhatkan sebentar untuk pemerapan bahan-bahan. Angkat ayam, toskan dan pecahkan telur untuk digaulkan bersama ayam. taburkan sedikit tepung beras sebelum digoreng. Goreng sehingga keemasan. Lebihan bahan perapan boleh digunakan untuk membuat rencah rangup dengan cara menggoreng lebihan telur dan bahan perapan. Ganding

Ikan Kering Berempah / Ikan Apel2 (Resepi Bawean)

Resepi diolah dari fb : Aqillah Ismail 1 Kilo ikan Sardin dibelah belakang (dibelah dua) bahan ditumbuk kasar: 2 sudu kecil serbuk kunyit 3 sudu besar biji ketumbar 2 sudu kecil jintan manis 4 ulas bawang putih Garam Gula Serbuk Perasa Air Asam Jawa Cara - cara: 1. Ikan sardine di belah dua, dicuci bersih dan ditoskan 2. tumbuk kasar bahan-bahan yang disediakan, dan di perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. 3. Tambah air asam jawa. 4. Lumurkan ikan dengan bancuhan bahan perasa. 5. Jemur bahan sehingga kering air pada ikan. 6. Ikan digoreng garing. Ikan boleh dimakan bersama nasi panas. Selamat Mencuba!