Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang 4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi -
Ikan Keli Balado – Style Mama
Qeylla
Gambar - sumber google.
Di entri kali ni, kami nak share, resepi ringkas, yang tersangat amat
mudah untuk anda sediakan.
Pada penggemar ikan keli, kena cuba masakan ni. Hasil olehan kami,
masakan balado ni, kami menggunakan tomato sebagai agen pemasam, dan tidak
menggunakan air asam jawa.
Tapi terpulang kepada anda kalau anda sukakan lebih masam boleh
tambahkan sedikit air asam.
Memasak ni sebenarnya mudah. Kekangan masa bukan alas an untuk anda
tidak masak, sebab kami selalu hanya memperuntukkan masa sejam untuk menyiapkan
2-3 jenis masakan ringkas tapi lengkap.
Mungkin di entri lain, saya akan kongsikan tips untuk memudahkan anda
memasak dengan masa yang singkat.
Sebelum tu, mari kita berkongsi resepi Ikan Keli Balado Mama Qeylla;
2-3 ekor ikan keli (saiz L) – di kerat 2inci setiap bahagian.
7 biji cili merah besar
7 biji cabai burung / cili jari ayam
1 biji tomato (sederhana besar)
2 labu bawang besar
3 biji bawang putih
Sedikit belacan (boleh digantikan dengan ikan bilis sekiranya anda
tidak makan belacan)
Garam dan Gula.
Minyak untuk menggoreng dan menumis.
Cara:
Ø
Ikan Keli yang dipotong dilumur dengan garam
dan kunyit dan di goring sehingga garing.
Ø
Tumbuk kasar / blend kasar cili burung, cili
merah, tomato, bawang besar dan bawang putih.
Ø
Tumis bahan yang diblend kasar, tumis dengan
api perlahan, sehingga pecah minyak, setelah itu masukkan belacan dan sedikit
air, sesuai dengan kepekatan mengikut selera anda,
Ø
Masukkan ikan yang telah digoreng, dan
perasakan dengan garam dan gula.
**boleh ditambah bawang besar yang dipotong
bulat, bersama dengan ikan yang telah digoreng. Ikut selera anda lah ^^,
Tips untuk menggoreng
ikan keli supaya tidak meletup, boleh memasukkan asam keping ke dalam minyak
yang menggoreng atau gunakan penutup kuali ketikan menggoreng bagi mengelak
percikkan minyak menggoreng.
Selain ikan keli, ikan boleh digantikan dengan apa pun jenis
ikan yang anda suka, pada saya, ikan air tawar lebih sesuai dimasak balado,
seperti ikan tilapia atau ikan haruan.
Credit to fb Nor Qeylla - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=119821708627002&set=a.119821705293669.1073741830.100017975207927&type=3&theater
M Resort Casino & Spa Opening Hours | Jackson, MS | Kambi
ReplyDeleteM Resort Casino & Spa Opening Hours. Location: Jackson, MS 38664. Phone: 영주 출장안마 846.770.7777, Address: 777 논산 출장안마 Casino Drive, Jackson, 보령 출장마사지 MS 동두천 출장마사지 38664. Website: http://www.marriott.com/. 당진 출장샵