Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang 4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi -
Sumber diolah dari fb: Aqillah Ismail
1 ekor ayam
Bahan dikisar halus (bumbu):
2 biji bawang besar
8 biji bawang merah
10 biji bawang putih
1/2 sudu besar lada putih biji
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit
8 bjik buah keras (di goreng / sangai)
2 keping asam keping
Lain2 bahan;
Serai 1 - 2 btg dititik
6 helai Daun limau purut (dibuang btg tengahnya)
Daun sup dan daun bawang secukupnya
Garam
Kiub Pati Ayam
Minyak utk menumis
Bahan untuk Hidangan
Nasi impit / lontong nasi
3 biji ubi kentang (dihiris nipis dan digoreng sehingga garing)
Daun sup dan daun bawang (di hiris)
Bawang goreng
Telur Rebus
Sambal Tomato
Cara - Cara:
1. Ayam dipotong 4 direbus bersama asam keping, direbus dalam periuk yang cukup besar untuk kuah soto. Setelah mendidih kuah, tutupkan dan rehatkan sebentar.
2. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan serai dan daun limau purut.
4. Sebelum diangkat, masukkan daun sup dan bawang, ditumis sehingga daun sup dan bawang layu.
5. Dalam periuk rebusan ayam, masukkan bumbu yang siap ditumis, dan renehkan sebentar bersama ayam dan ditambah kiub pati ayam.
6. Setelah mendidih, angkat ayam dan toskan.
7. Ayam Digoreng sehingga garing, dan isi dicarik-carik, untuk dimakan bersama soto.
8. Nasi impit dimakan bersama kuah soto dan isi ayam yang dicarikkan, di tambah dengan kentang goreng, daun sup daun bawang, bawang goreng dan telur rebus.
9. Untuk bahan pemedas, sediakan sambal tomato.
Selamat Mencuba!! :)
1 ekor ayam
Bahan dikisar halus (bumbu):
2 biji bawang besar
8 biji bawang merah
10 biji bawang putih
1/2 sudu besar lada putih biji
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit
8 bjik buah keras (di goreng / sangai)
2 keping asam keping
Lain2 bahan;
Serai 1 - 2 btg dititik
6 helai Daun limau purut (dibuang btg tengahnya)
Daun sup dan daun bawang secukupnya
Garam
Kiub Pati Ayam
Minyak utk menumis
Bahan untuk Hidangan
Nasi impit / lontong nasi
3 biji ubi kentang (dihiris nipis dan digoreng sehingga garing)
Daun sup dan daun bawang (di hiris)
Bawang goreng
Telur Rebus
Sambal Tomato
Cara - Cara:
1. Ayam dipotong 4 direbus bersama asam keping, direbus dalam periuk yang cukup besar untuk kuah soto. Setelah mendidih kuah, tutupkan dan rehatkan sebentar.
2. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan serai dan daun limau purut.
4. Sebelum diangkat, masukkan daun sup dan bawang, ditumis sehingga daun sup dan bawang layu.
5. Dalam periuk rebusan ayam, masukkan bumbu yang siap ditumis, dan renehkan sebentar bersama ayam dan ditambah kiub pati ayam.
6. Setelah mendidih, angkat ayam dan toskan.
7. Ayam Digoreng sehingga garing, dan isi dicarik-carik, untuk dimakan bersama soto.
8. Nasi impit dimakan bersama kuah soto dan isi ayam yang dicarikkan, di tambah dengan kentang goreng, daun sup daun bawang, bawang goreng dan telur rebus.
9. Untuk bahan pemedas, sediakan sambal tomato.
Selamat Mencuba!! :)
Comments
Post a Comment