Skip to main content

Sotong Masak Hitam

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang  4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi -

AYAM MASAK KICAP / SEMUR AYAM

AYAM MASAK KICAP / SEMUR AYAM
 

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Hari ini kami nak share satu masakan ringkas dan sedap yang berasakan ayam, Ayam masak kicap atau dikenali dengan nama Ayam Masak Semur bagi keturunan Jawa.
Hidangan ringkas ni sedap dimakan begitu saja dengan nasi panas-panas.
Ayam masak semur ni juga salah satu lauk dalam hidangan Nasi Ambeng, masakan orang jawa.
Berikut adalah resepi lengkap Ayam Masak Kicap / Semur.

1 ekor ayam (saiz sederhana)
4 biji ubi kentang (saiz sederhana)
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 labu bawang besar / bawang holland
3 biji cili merah / cili hijau (ikut citarasa)
4 biji cabai burung (suami saya sukakan pedas)
1.5 inci halia
1 cawan kicap ABC sos manis
2 sudu besar sos tiram
Minyak untuk menggoreng ayam dan kentang.

Rempah untuk menumis:
1-2 kuntum bunga lawang
1.5 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
5 bunga cengkih

Cara:
Ø  Ayam saya potong 16, terpulanglah pada anda nak potong 8 pun boleh, nak guna isi ayam saja pun boleh, terpulang pada selera anda ^^,
Ø  Gaul dengan garam,kunyit dan digoreng garing, sesuai dengan kegemaran anda sama ada suka ayam yang garing atau setengah masak.
Ø  Kentang dipotong wedges, dan digoreng garing.
Ø  Bawang kecil, bawang putih dan halia dimayang halus, cabai burung di potong kasar.
Ø  Panaskan sedikit minyak untuk menumis, dan tumis bahan yang dimayang bersama dengan cabai burung dan rempah ratus.
Ø  Masukkan sos tiram, dan tumis sebentar, kemudian masukkan kicap manis. Didihkan sebentar.
Ø  Masukkan ayam dan kentang dan sedikit air sesuai dengan kepekatan mengikut selera anda. Renehkan, dan masukkan bawang besar dan cili merah / hijau. Perasakan dengan garam dan sedia di hidang.

**Cabai burung dan cili boleh di selaraskan dengan citarasa anda, sekiranya anda sukakan pedas, lebihkan cili, dan sekiranya hidangan untuk kanak2, kurangkan cili.
** Selain ayam, anda juga boleh gantikan dengan ikan, seperti tongkol, kerisi, sardine, dan sebagainya, yang di goreng terlebih dahulu.


Sekian, semoga bermanfaat untuk anda semua, selamat mencuba, dan saya halalkan resepi ini untuk di kongsi bersama. ^^,

Sumber fb - Nor Qeylla / Dapur Mama Qeylla : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=119817361960770&set=a.119817358627437.1073741829.100017975207927&type=3&theater

Comments

Popular posts from this blog

Sotong Masak Hitam

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang  4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi -

Ayam Penyet Marvellous

Bahan-Bahan : - 1  ekor ayam (Dipotong 4 / 8) Bahan untuk dikisar: 1/2 sudu Jintan manis 1/2 sudu jintan putih 3 sudu besar ketumbar 1 sudu besar serbuk kari ayam 1 sudu besar kunyit serbuk 1/2 sudu serbuk lada putih 3 ulas bawang putih 1 cm halia 1  sudu teh garam 1/2 kiub pati ayam - 1 batang serai diketuk - 1/2 cawan tepung beras - 1 biji telur - Minyak untuk menggoreng Cara-cara: Ayam direbus hingga separuh masak. Dan toskan. Air rebusan disimpan untuk membuat sup.  Ayam yang ditoskan direbuskan pula dengan bahan yang dikisar, pastikan air sekadar menutupi paras ayam. rebus sehingga empuk dan direhatkan sebentar untuk pemerapan bahan-bahan. Angkat ayam, toskan dan pecahkan telur untuk digaulkan bersama ayam. taburkan sedikit tepung beras sebelum digoreng. Goreng sehingga keemasan. Lebihan bahan perapan boleh digunakan untuk membuat rencah rangup dengan cara menggoreng lebihan telur dan bahan perapan. Ganding

Ikan Kering Berempah / Ikan Apel2 (Resepi Bawean)

Resepi diolah dari fb : Aqillah Ismail 1 Kilo ikan Sardin dibelah belakang (dibelah dua) bahan ditumbuk kasar: 2 sudu kecil serbuk kunyit 3 sudu besar biji ketumbar 2 sudu kecil jintan manis 4 ulas bawang putih Garam Gula Serbuk Perasa Air Asam Jawa Cara - cara: 1. Ikan sardine di belah dua, dicuci bersih dan ditoskan 2. tumbuk kasar bahan-bahan yang disediakan, dan di perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. 3. Tambah air asam jawa. 4. Lumurkan ikan dengan bancuhan bahan perasa. 5. Jemur bahan sehingga kering air pada ikan. 6. Ikan digoreng garing. Ikan boleh dimakan bersama nasi panas. Selamat Mencuba!