Skip to main content

Sotong Masak Hitam

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang  4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi -

Tips Persiapan Makanan Pertama Bayi

Tips Persiapan Makanan Pertama Bayi.
Untuk si kecil yang menjangkau 6 bulan.


Tak terasa, kini bayi Anda sudah mencapai usia 6 bulan…
Bagaimana persiapan Anda dalam penyediaan makanan pertama si kecil?
Bahan makanan apa saja yang boleh dan terbaik untuk Anda gunakan sebagai makanan pertama si kecil Anda?
Bagaimana cara mengolahnya?
Berikut beberapa hal yang perlu ibu2 tahu mengenai pemakanan si kecil;
Makanan bayi yang sihat dan berkhasiat adalah makanan yang Anda buat sendiri dengan memilih bahan-bahan yang baik, serta dengan pengolahan dan cara penyimpanan yang betul.
Begitu pula untuk makanan pertama bayi – sebaiknya para ibu menyediakan sendiri.

Memilih Bahan Makanan
Sayuran serta buah-buahan organik hasil pertanian tempatan adalah pilihan yang terbaik, kerana lebih terjamin kebersihan, dan risiko tercemar daripada racun-racun serangga. Malah lebih segar berbanding sayuran yang di import.
Namun, jika hasil pertanian organic sukar untuk didapati, atau terlalu mahal, itu tidak menjadi kekangan untuk para ibu, dan boleh menggunakan hasil tanian yang biasa, asalkan Anda mencucinya dengan baik. Untuk buah-buahan, sebaiknya kulitnya dikupas untuk  mengurangkan risiko pencemaran racun perosak.
Alternatif lain adalah membeli buah-buahan atau sayuran yang dibekukan (frozen fruits and vegetables).
Peralatan yang diperlukan sebagai permulaan.
Berikut beberapa peralatan dan bahan yang perlu Anda sediakan untuk membuat makanan bayi Anda sendiri.
1.      Air yang bersih (sebaiknya yang telah dimasak terlebih dahulu)
2.      Alat pengisar (Blender)
3.      Acuan ais batu (ice cube tray)
4.      Beg plastic berzip (Zipper plastic bag – boleh didapati di Ikea atau boleh juga menggunakan Milk storage bag! Tupperware pun boleh juga! J)
5.      Pisau/alat pengupas buah
6.      Mangkuk
7.      Periuk
8.      Periuk pengukus / steamer
9.      Oven/microwave (optional)

Sebagai makanan pertama, buah-buahan yang digunakan sebaiknya dikupas terlebih dahulu, kerana, berkemungkinan alat pencernaan bayi Anda belum mampu mencerna seratnya dengan baik.
Buah-buahan yang digunakan juga sebaiknya dicuci terlebih dulu sebelum dikupas atau dipotong.
Untuk pengetahuan para ibu, pada usia 6 bulan, si kecil Anda boleh memulakan pemakanan puree/bubur dan ketika usianya 9 bulan, ia mulai dapat mengambil  finger food – iaitu potongan kecil makanan yang Anda makan.

Cara Mengolah Bahan Makanan
Sayuran dan buah-buahan yang akan diproses menjadi puree sebaiknya direbus/dikukus terlebih dulu.
Semakin lama sayuran berada dalam air, maka semakin banyak nutrisi yang hilang.
Oleh itu, sebaiknya, tunggu sehingga air mendidih sebelum Anda memasukkan sayuran ke dalamnya, atau, cara yang lebih baik adalah mengukus bahan-bahan tersebut.

Jika Anda merebus sayuran sebelum dilumatkan dengan blender, maka sebaiknya Anda menggunakan air rebusannya untuk diblender, kerana ia mengandung nutrisi (vitamin dan mineral) sayuran yang direbusnya.
Puree yang sudah diblender boleh dipindahkan pada mangkuk atau bekas stainless steel, seramik atau kaca.
Sebagai makanan pertama bayi, sebaiknya tekstur bubur/puree Anda buat agak cair, karena si kecil selama ini terbiasa meminum susu. Dan seiring dengan masa dan usia bayi anda, tekstur puree boleh disediakan dengan lebih pekat.


Penggunaan Rempah sebagai perasa Makanan bayi anda
Anda juga ingin membiasakan bayi Anda untuk memakan makanan yang sama dengan yang Anda makan. Selain gula dan garam, rempah lain pada dasarnya adalah selamat untuk diambil oleh si kecil
Sebagian bayi bahkan menyukai rasa masam dan rasa-rasa kuat selainnya, seperti bawang putih. Bolehkah??! 
iYa lah… jika selama ini Anda telah memberikan susu badan Anda kepadanya selama 6 bulan, maka bayi Anda sudah terbiasa dengan berbagai rasa makanan yang Anda ambil yang dialirkan melalui susu badan Anda
Oleh sebab itu, ketika membuat bubur/puree bayi, jangan takut untuk menambahkan rempah-rempah atau bahan makanan seperti paprika, jintan, dan bahkan secara bertahap Anda juga bisa mulai memperkenalkan minyak zaitun kepada si kecil.
Waktu untuk MAKAN!!
Adalah penting untuk para ibu sentiasa ingati, setiap kali Anda memperkenalkan bahan makanan baru kepada bayi Anda, cubalah 1 jenis bahan saja selama 3 hari, ini adalah untuk melihat kemungkinan berlakunya alergi pada si kecil Anda. Dengan demikian, jika terjadinya alergi, dengan mudah Anda mengetahui bahan apa penyebabnya dan dengan sendirinya Anda boleh mencegah pengambilan bahan tersebut.
Hal yang sering terjadi si Ibu dengan semangatnya membuat resepi baru untuk si kecil tercinta. Setelah berbelanja bahan, membersihkannya, lalu mengolahnya sesuai dengan resepi, maka tiba waktunya untuk memberikannya kepada bayi. Namun ketika menyuapkannya kepada bayi, apa yang terjadi? Ternyata si kecil spontan mengenyit mata dan, seakan-akan berkata, “ewww! Makanan apa ni, ibu?!”
Kalau ini terjadi kepada Anda, jangan bersedih dan putus asa… Ini merupakan fenomena yang biasa terjadi di seluruh dunia. Anda sebaiknya terus mencuba untuk memperkenalkan resepi-resepi bubur baru beberapa kali kepada bayi Anda sebelum memutuskan bahawa resepi itu memang tidak digemarinya.


Jangan terkejut jika kali ke 5 atau ke 10 bayi anda mula menunjukkan minat dan suka pada resepi bubur Anda itu!

Jika setelah 10kali percubaan, bayi Anda tetap menolak resepi baru tersebut, maka Anda boleh mencuba menambahkan bahan makanan yang ‘akrab’ di lidahnya, seperti susu ibu atau sereal.
Mengikut tahap usia bayi dan kemampuannya menerima makanan yang disediakan, Anda pun boleh mulai menyertakan kulit sayuran seperti tomato ketika membuat makanan si kecil. Daging ayam yang dicincang pun sudah boleh Anda perkenalkan.

Cara Penyimpanan Makanan Bayi
Makanan yang telah disediakan boleh terus disimpan di dalam freezer. Dan anda boleh menggunakan acuan ais batu atau plastic yang berzip atau mungkin menggunakan plastic milk storage bag Anda!
Jika Anda menggunakan plastic berzip atau milk storage bag Anda, pastikan udara dalam plastic dikeluarkan sebelum menutup rapat plastiknya. Berikan label pada setiap bungkusan dengan info mengenai resepi makanan dan tarikhnya.
Manakala makanan yang Anda bekukan pada acuan ais batu, sebaiknya dipindahkan ke dalam plastic berzip, setelah ia beku. Atau mungkin anda boleh menyimpannya kedalam bekas kedap udara, seperti Tupperware dan sebagainya. Terpulang kepada kemampuan dan kemudahan para ibu, yang penting, pastikan kebersihan alatan yang digunakan!

  

Bubur sayuran dan buah-buahan yang disimpan dengan cara ini dapat bertahan 6-8 bulan. Sementara bahan berprotein seperti ayam, daging dan ikan dapat bertahan hingga 1-2 bulan.
Ketika ingin menyediakan, makanan beku tidak perlu Anda panaskan lagi. Anda hanya perlu turunkan puree yang disimpan di dalam ruangan sejuk beku ke dalam ruangan  sejuk biasa (chilled) selama 1 hari sebelum menghidangkannya, atau cukup dengan merendamnya di dalam air biasa (biasanya, hanya diperlukan waktu sekitar 5-10 minit untuk mencairkan kembali makanan beku dengan cara ini). Makanan bayi boleh dihidangankan pada suhu bilik.
Semoga entri kali ini dapat membantu para ibu terus berusaha memberikan yang terbaik kepada si kecil anda!
Nantikan entri yang selanjutnya, berkongsi resepi yang berkhasiat dan diet yang seimbang untuk bayi anda!
Selamat mencuba!





                                                                                                                

Comments

Popular posts from this blog

Sotong Masak Hitam

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang  4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi -

Ayam Penyet Marvellous

Bahan-Bahan : - 1  ekor ayam (Dipotong 4 / 8) Bahan untuk dikisar: 1/2 sudu Jintan manis 1/2 sudu jintan putih 3 sudu besar ketumbar 1 sudu besar serbuk kari ayam 1 sudu besar kunyit serbuk 1/2 sudu serbuk lada putih 3 ulas bawang putih 1 cm halia 1  sudu teh garam 1/2 kiub pati ayam - 1 batang serai diketuk - 1/2 cawan tepung beras - 1 biji telur - Minyak untuk menggoreng Cara-cara: Ayam direbus hingga separuh masak. Dan toskan. Air rebusan disimpan untuk membuat sup.  Ayam yang ditoskan direbuskan pula dengan bahan yang dikisar, pastikan air sekadar menutupi paras ayam. rebus sehingga empuk dan direhatkan sebentar untuk pemerapan bahan-bahan. Angkat ayam, toskan dan pecahkan telur untuk digaulkan bersama ayam. taburkan sedikit tepung beras sebelum digoreng. Goreng sehingga keemasan. Lebihan bahan perapan boleh digunakan untuk membuat rencah rangup dengan cara menggoreng lebihan telur dan bahan perapan. Ganding

Ikan Kering Berempah / Ikan Apel2 (Resepi Bawean)

Resepi diolah dari fb : Aqillah Ismail 1 Kilo ikan Sardin dibelah belakang (dibelah dua) bahan ditumbuk kasar: 2 sudu kecil serbuk kunyit 3 sudu besar biji ketumbar 2 sudu kecil jintan manis 4 ulas bawang putih Garam Gula Serbuk Perasa Air Asam Jawa Cara - cara: 1. Ikan sardine di belah dua, dicuci bersih dan ditoskan 2. tumbuk kasar bahan-bahan yang disediakan, dan di perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. 3. Tambah air asam jawa. 4. Lumurkan ikan dengan bancuhan bahan perasa. 5. Jemur bahan sehingga kering air pada ikan. 6. Ikan digoreng garing. Ikan boleh dimakan bersama nasi panas. Selamat Mencuba!