Skip to main content

Sotong Masak Hitam

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang  4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi - ...

Tempe dan Tauhu Goreng

ini adalah resepi ringkas tapi amat memudahkan tambahan untuk ibu, atau wanita bekerjaya.
Resepi yang ingin dikongsikan hari ni cuma Tempe dan Tauhu goreng.
Dengan perapan ini dapat membuatkan tempe dan tuhu tahan lebih lama, malah menyedapkan lagi tempe dan tauhu goreng anda :)
Dengan bahan-bahan mudah ini ternyata tauhu dan tempe goreng ada lebih marvellous!!



Bahan - Bahan:
2 keping Tempe - dipotong nipis
3 ketul Tauhu - dibelah dua
5-6 ulas bawang putih
Sedikit Kunyit
Garam
Sedikit serbuk secukup rasa
Sedikit air

Cara- cara:
  1. Tumbuk kasar garam,serbuk kunyit, bawang putih, serbuk secukup rasa.
  2.  Tambahkan sedikit air sekadar untuk mencelup tempe.
  3.  Sedikat bekas (tupperware) untuk memerap tempe dan tauhu.
  4. celupkan tempe dan tauhu, dan disusun dalam bekas untuk memerap. Lebihan air rempah disiram dalam bekas perapan. perap bahan selama 3-4jam sebelum digoreng, 
  5. Tempe dan tauhu yang diperap (belom digoreng) boleh tahan sehingga 2-3hari jika disimpan didalam peti ais.

Comments

Popular posts from this blog

Ikan Keli Balado – Style Mama Qeylla

Ikan Keli Balado – Style Mama Qeylla Gambar - sumber google. Di entri kali ni, kami nak share, resepi ringkas, yang tersangat amat mudah untuk anda sediakan. Pada penggemar ikan keli, kena cuba masakan ni. Hasil olehan kami, masakan balado ni, kami menggunakan tomato sebagai agen pemasam, dan tidak menggunakan air asam jawa. Tapi terpulang kepada anda kalau anda sukakan lebih masam boleh tambahkan sedikit air asam. Memasak ni sebenarnya mudah. Kekangan masa bukan alas an untuk anda tidak masak, sebab kami selalu hanya memperuntukkan masa sejam untuk menyiapkan 2-3 jenis masakan ringkas tapi lengkap. Mungkin di entri lain, saya akan kongsikan tips untuk memudahkan anda memasak dengan masa yang singkat. Sebelum tu, mari kita berkongsi resepi Ikan Keli Balado Mama Qeylla; 2-3 ekor ikan keli (saiz L) – di kerat 2inci setiap bahagian. 7 biji cili merah besar 7 biji cabai burung / cili jari ayam 1 biji tomato (sederhana besar) 2 labu bawang besar 3 biji baw...

Ikan Kering Berempah / Ikan Apel2 (Resepi Bawean)

Resepi diolah dari fb : Aqillah Ismail 1 Kilo ikan Sardin dibelah belakang (dibelah dua) bahan ditumbuk kasar: 2 sudu kecil serbuk kunyit 3 sudu besar biji ketumbar 2 sudu kecil jintan manis 4 ulas bawang putih Garam Gula Serbuk Perasa Air Asam Jawa Cara - cara: 1. Ikan sardine di belah dua, dicuci bersih dan ditoskan 2. tumbuk kasar bahan-bahan yang disediakan, dan di perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. 3. Tambah air asam jawa. 4. Lumurkan ikan dengan bancuhan bahan perasa. 5. Jemur bahan sehingga kering air pada ikan. 6. Ikan digoreng garing. Ikan boleh dimakan bersama nasi panas. Selamat Mencuba!

Sotong Masak Hitam

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Hari ni admin nak share resepi mudah ringkas lagi sedap yang berasaskan makanan laut yang terkenal di Malaysia, tak lain tak bukan cik Sotong kita. Sape penah makan sotong masak hitam? Sedap kan? Sotong masak hitam ni antara menu kegemaran admin dan family.. Sebelum ni memang soal dakwat sotong atau 'pasi' sotong ni menjadi buah mulut makcik-makcik bawang yang mengatakan, dakwat sotong ni najis, dan tak boleh dimakan, well said, admin tak nak cerita panjang-panjang, dan para pembaca boleh baca sendiri di Harian Metro online dengan kklik link ini.. Dakwat pasi bukan najis - Harian Metro Bahan-bahan: 1/2 kg sotong ** siang sotong dengan membuang tulang, gigigi sotong dan isi perutnya, cuma ditinggalkan dakwat sahaja. 1 biji bawang besar - di potong kasar 2 biji bawang kecil - dimayang  4 biji bawang putih - dimayang 1/2inci halia - dimayang 1 inci lengkuas - diketuk 2 biji cili hijau besar - hiris kasar 3 biji cili padi - ...